27 Ekim 2013 Pazar

Başamel Soslu Bezelyeli Fırında Tavuk

Başamel Soslu Bezelyeli Fırında Tavuk
(Kare borcama)

(8-9) Kişilik



Malzemeler;

1,5 paket tavuk göğüs
2 su bardağı bezelye
2 tane havuç
2 tane orta boy havuç
2 tane orta  boy soğan
3-4 diş sarımsak
2-3 adet çarliston biber
1 çorba kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
Tuz,pul biber,kara biber,kekik

Başamel sosu için;

4 su bardağı süt
4 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber



Yapılışı;



Eğer kalabalık değilseniz verdiğim ölçülerin yarısını kullanarak yemeğimizi hazırlayabilirsiniz.O zaman daha küçük bir borcam  veya fırın kabı kullanmayı unutmayın.
İlk önce 2 su bardağı dondurulmuş veya taze bezelyeyi düdüklü tencereye koyuyoruz.Üzerine 2 adet soyup,iri küpler halinde doğradığımız havuçları ilave edip,biraz tuz ve su koyup haşlıyoruz.Düdüğü çıktıktan sonra 20 dakika haşlamanız yeterli olacaktır.
Tavuk göğüslerini çok küçük olmamak koşuluyla küp küp doğruyoruz.Soğanları ve sarımsakları da yemeklik doğruyoruz.Teflon tenceremize sıvı yağ kuyup soğanlarımızı atıp altın sarısı olana kadar öldürüyoruz daha sonra sarımsakları ve tavuk etimizi atıp kavurmaya devam ediyoruz.Daha sonra içerisine doğramış olduğumuz biberleri ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.Biberler yumuşayıp pişince ,1 kaşık salçayı ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.En son baharat ve tuz ilavesi yaparak biraz daha pişirdikten sonra ocağımızın altını kapatıyoruz.
2 adet patatesimizi soyup,çok büyük olmayacak küpller halinde doğruyoruz.Biraz yağ koyduğumuz tavada patatesleri kavuruyoruz.Patatesler yumuşayıp kızarınca ocaktan alıyoruz.
Başamel sosumuzu hazırlamaya geçiyoruz;
Bunun için tencremize tereyağımızı alıyoruz.Eriyince içerisine unumuzu ilave edip kavurmaya başlıyoruz.Un kokusu çıkıp ,altın sarısı olunca,sütü ilave edip hızlıca karıştırmaya devam ediyoruz.İsterseniz bu aşamada çubuk blendırınızdan yardım alabilirsiniz.Hiç topak kalmıyacak şekilde olmalı.Tuz ve karabiber  ilavesi yapıyoruz.Sosumuz kaynayıp muhallebi kıvamına gelince altını kapatıyoruz.
Kare borcama önce tavukları döküyoruz.Üzerine haşlayıp süzdüğümüz bezelye ve havuç karışımını ,onun üzerine kavurduğumuz patatesleri ve onun üzerine başemel sosun yarısını döküp kaşıkla güzelce karıştırıyoruz.Tavuk,sebzeler ve başemel sosun bir birine iyice karıştırıyoruz.Üzerini düzeltip,kalan başemel sosumuzu döküyoruz.
200 dereceli fırında başemel sos kızarana kadar pişiriyoruz.Başemel sos kızarınca ,üzerine bolca kaşar peyniri rendesi  döküp tekrar fırına veriyoruz.Ve kaşar peynirler eriyip kızarınca fırınımızı kapatıyoruz.
Dilimleyip sıcak olarak pirinç pilavı ile birlikte servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.























Tarif;İlkay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder