3 Ocak 2018 Çarşamba

Ispanaklı Çıtır Börek ( Sirkeli Börek)

Ispanaklı Çıtır Börek ( Sirkeli Börek)


Malzemeler;

5 adet yufka
8  kaşık un
2 kaşık üzüm sirkesi
2 su bardağı sıvı yağ (ben zeytin yağı kullandım)
1 kg ıspanak
250 gr. lor 
3-4 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

İçinin Yapılışı;
Ispanakları güzelce yıkayalım, süzdürelim ve salata kurutucusundan geçirelim. Çok kalın olmayacak çekilde doğrayalım. Derince bir kabın içerisine alalım.
Soğanlar yemeklik doğranıp tencerede bir miktar sıvı yağ ile kavuralım. Kavrulan soğanları soğuması için ocaktan alalım. Doğradığımız ıspanakların üzerine kavurup soğuttuğumuz soğanları, ve ufaladığımız loru, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştıralım.

Sosunun Yapılışı;
2 bardak sıvı yağ, un ve sirke derince bir kapta, el çırpıcısıyla güzelce çırpılır. Pürüzsüz bir sos elde edilir.
Böreğin Yapılışı;
Masanın üstüne yufkamızı yayalım. Her yerine sostan sürelim. Yufkanın büyüklüğüne göre 12 veya 16 parçaya bölelim. Her bir parçanın kenar kısmına iç malzememizden koyup, kalın sigara böreği şeklinde saralım. Düz bir saklama kabına börekleri yerleştirelim. Her yufka için işlemi tekrar edelim. Bu arada saklama kabına börekleri yerleştirirken birinci kat dolunca arasına mutlaka buz dolabı poşeti kesip koyarak ikinci katı sıralayalım.Araya buz dolabı poşeti koymazsanız börekleriniz birbirine yapışır. Ve börekleri buzluğa kaldıralım ve en az bir gece buzlukta bekletelim. 
( Misafiriniz gelmeden günlerce önceden bu böreği sarıp buzluğa atada bilirsiniz)
Pişirileceği zaman buzu çözülmeden üzerine kalan harçtan sürülerek 180°derece fırında pişirin. Ilık ılık ikram edin.

Afiyet Olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder