2 Ocak 2015 Cuma

Kimchi ( Kore Turşusu)

Kimchi ( Kore Turşusu)





Bu kimchiyi uzun zamandır yapmak istiyordum.Ama bir türlü çin lahanası diğer adıyla  Beçu bulamıyordum.Geçen gün pazarda karşıma çıkmaz mı? Nasıl sevindim anlatamam.
Hemen eve gelir gelmez sıvadım kolları.İşte türk usulü kimchi yapımı;



Malzemeler;

1 adet beçu yani çin lahanası
1 demet taze soğan
1 baş kuru soğan
2 iri pırasa
6-7 diş sarımsak
1/2 su bardağı pirinç unu
3 su bardağı su
1/4 su bardağı toz şeker
6-7 çorba kaşığı pul biber

Lahanalara eklemek için bol tuz.

Yapılışı;



1. İlk önce çin lahanamızı su dolu bir kaba batırıp çıkararak güzelce yıkıyoruz.
2.Yıkadığımız lahanayı 4'e bölüyoruz.
3. Lahanaların katlarını tutam tutam ayırarak bol bol tuzluyoruz.
4. Tuzlanmış lahanaları bir kaba alıp 2 saat bu şekilde bekletiyoruz.
5. İki saat sonra lahanaları bol suda 3 defa yıkıyoruz. Mutlaka 3 defa yıkamak
gerek unutmayın.
6. Yıkadığımız lahananın yapraklarını elimizle sıkıp fazla suyunu akıttıktan sonra
bir kenara alıyoruz.
7. Bu arada taze soğanları yıkıyoruz, ve  2 cm kadar uzunluğunda doğruyoruz.
8. Pırasaları 4 parmak 4 parmak kesip sonra ince ince kıyıyoruz.
9. Sarımsak ve kuru soğanı rondoluyoruz.
10. Geldik sosumuza, 3 su bardağ suyu bir tencereye alıyoruz
içerisine 1/2 bardak pirinç unu ve 1/4 bardak toz şeker ilave ediyoruz
ve muhallebi yapar gibi pişiriyoruz. Koyulaşıp bir iki fokurdayınca altını kapatıp derince
bir kaba döküyoruz. İçerisine pul biberi atıp karıştırıyoruz. Üzerine taze soğanları,
pırasaları, kuru soğan sarımsak karışımını döküp güzelce karıştırıyoruz.
11. Bu karışımdan, dörde böldüğümüz lahanaların arasına üstüne altına  her yerine sürüyoruz.
Bir saklamakabının içerisine koyuyoruz. 4 parçayada aynı işlemi uyguluyoruz.
Bu sos 1lahanaya tam geliyor. Daha fazla yapmak isterseniz oranı arttırın.
12.Saklama kabının ağzını kapatıp 2 gün serin bir yerde fermente olması için bekletiyoruz.
13. 2 gün sonra buzdolabına koyup, istediğimiz zaman yemeklerin yanına keserek
servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.

Bu arada tadıda enfes oldu , buzdolabında bekleme
süresi uzadıkça tadı daha da güzelleşiyor.

4 yorum:

  1. bunu ankaradaki koreli bir kız arkadaşım yapardı. :) biraz değişik ama ben çok severdim :) ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bizim normal lahana ile yapabiliyor muyuz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalın yaprak kullanırsanız olabilir. Ben yapıyorum.

      Sil
  3. Nerden Aldınız Lahanayı Acaba

    YanıtlaSil