5 Ocak 2015 Pazartesi

Pırasalı Arnavut Böreği

Pırasalı Arnavut Böreği

Arnavut olan arkadaşım Seher'in mutfağından nefis bir lezzet. Mutlaka denemelisiniz.




Malzemeler;

6 su bardağı un
3-4 su bardağı kadar su
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 kg pırasa
1 su bardağı yoğurt
zeytin yağı

Yapılışı;


Unu derince bir kaba koyalım ve üzerine 3 bardak su ekleyelim,tuzunu da atıp yoğurmaya başlayalım, ihtiyaç oldukça 4. bardak sudan ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde 
edelim. Hamurun üzerini örterek 15 dakika kadar dinlendirelim.

Bu arada pırasalı içi hazırlayabiliriz. Bunun için yarım kilo pırasa ince ince doğranır ve iyice yıkanır.
Tavaya zeytin yağı konur ve doğranan pırasalar,biraz tuz ilavesi ile kavrulur. Kavrulan pırasalar kenara alınıp soğuması beklenir. Soğuyunca içerisine 1 su bardağı yoğurt eklenir, karıştırılır.

Hazırlamış olduğumuz hamur 22 bezeye ayrılır. 12 tanesi alta, 10 tanesi üste konacak..Ve yuvarlanan her bir beze merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açılır. Açılan hamura bolca zeytin yağı sürülür diğer beze aynı şekilde açılır ve üzerine konulur onun da üzeri yağlanır bu şekilde 12 beze açılıp üst üste dizilir. En üsttekine yağ sürülmez ve 12 beze oklavayla tepsi büyüklüğünde açılır.

Yağlanmış tepsiye açılan yufka kenarları biraz yükseltilerek yerleştirilir. Üzerine pırasalı harcın hepsi dökülüp yayılır. Diğer 10 bezeye geçilir onlarda aynı şekilde açılıp, harcın üzerine yayılır.
Kenarlar kıvrıla kıvrıla bükülerek üzerine kapatılır. En üstüne yağ ve yoğurt çırpılarak sürülür ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi her yeri kızarana kadar pişirilir.

Piştikten sonra üzerine su serpilir, bir sofra bezi ile sarılıp 1 saat kadar bekletilir. Daha sonra dilimlenerek ikram edilir. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder