19 Kasım 2014 Çarşamba

Nefis Sütlü Aşure


Nefis Sütlü Aşure




Malzemeler ;

3 su bardağı Buğday
1 su bardağı Nohut
1 su bardağı Kuru fasulye

1 çay bardağı pirinç

1 çay bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı kuru Üzüm
1 su bardağı İncir
1 su bardağı kuru Kayısı

2 adet elma
2 adet portakal
1 adet ayva
1 kg süt

6-7 su bardağı Şeker
Su


Süslemek için:


Kuş üzümü, Tarçın, Hindistan cevizi, susam, fındık kırığı, ceviz, badem, nar taneleri, karanfil...

istediğiniz malzemeleri kullanın.

Yaplışı;



Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın.Bir portakalın kabuğunu minik minik doğrayın ve onu da ıslatın. Hatta kuru kayısılarınızı da minik minik doğrayıp bir gece önceden ıslatırsanız ,aşurenizin içinde diri kalmaz. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. Yaklaşık 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alın ve iyice yumuşayana kadar pişirin. Fasulye ve nohutu süzün,ikisini birden düdüklü tencereye atın ,üzerlerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip düdüklünün ağzın kapatın.Düdüğü çıkınca 45 dk pişirin. Başka bir tencerede ise pirinç ve mercimekleri beraberce pişirin, pirinçler yumuşayana kadar.


Bu malzemeler pişerken bir yandan  ayvayı soyup küçük küpler halinde doğrayın ve ayvalar yumuşayana kadar haşlayın.
Elmaları soyun küp küp doğrayın. 1 portakalı soyup minik minik doğrayın. Geceden hazırladığınız portakal kabuklarının suyunu süzün..

Bütün malzemeler haşlanınca, büyük bir aşure tenceresinin içerisine suyula buğdayı, suyuyla mercimek pirinci, suyunu süzdüğünüz nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin.İyice karıştırın. 1 kg sıcak sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Suyunu süzdüğünüz kuru üzümleri, doğranmış elmaları, haşlayıp süzdüğünüz ayvaları, inciri ( minik minik doğranmış), ıslatıp süzdüğünüz kayısıları, süzdüğünüz portakal kabuklarını, doğradığınız portakalları ekleyin. Karıştırın. Ve şekerini ilave edin.
Karıştırmaya devam edin.

15-20 dk . kaynatın. Bu sırada kıvamına  ve şekerine bakın. Herkesin aşuredeki şeker ve kıvam zevki birbirinden farklıdır. Kimisi çok şekerli severken kimisi az tatlı kimisi yoğun severken kimisi sulu sever. O yüzden siz nasıl hoşlanıyorsanız ona göre şeker ve su ilavesi yapabilirsiniz.

Daha sonra ateşten alın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini,susam, tarçın, hindistan cevizi, Antep fıstığı, kuş üzümü, nar taneleri, fındık kırığı, karanfil, ceviz vs. ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun..

Tarif ; İlkay





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder