8 Mayıs 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarması (İstanbul İşi)



Zeytinyağlı Yaprak Sarması
 (İstanbul İşi)






Malzemeler;

6 adet büyük kuru soğan
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı çam fıstık
1 demet dere otu
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı kuru nane
3 küçük domates
3/4 su bardağı zeytin yağı
1,5 su bardağı pirinç
3 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
3/4 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı limon suyu

Asma yaprağı
(Taze veya salamura)


Yapılışı;

Soğanları soy ve minik küpler halinde doğra.Sarımsaklarıda soyup minik minik doğra.Yağ ve fıstıkla beraber soğan ve sarımsakları bir tencereye koy,kapağını kapatarak kısık ateşte arada sırada karıştırarak 10 dakika kadar öldür.Fıstıklar sararsın.Pirinci yıkayıp süz,tencereye ekle bir kaç kez çevir.Domatesleri soyup rendele.Rendelediğin domatesleri,tuzu,şekeri ve kuş üzümünü tencereye ilave ederek domatesler suyunu çekene kadar pişir.Su ilave etmiyoruz çünkü eğer suyla pişirirsek içimizi bu sefer sarmalarımız lapa oluyor. O yüzden domateslerin suyu yeterli.
Diğer yandan dere otu ve maydanozu yıkayıp incecik kıyıyoruz.Suyunu çekince altını kapattığımız sarma içimize kıydığımız dereotu , maydanozu,limon suyunu ve  birde bahratlarımızı ilave edip kapağını kapatıyoruz.10 dakika dinlendiriyoruz.
Bu arada asma yapraklarımızı haşlayıp süzüyoruz.
Sarmalarımızı güzelce sarıp,altına haşladığımız yapraklardan koyduğumuz bir tencerenin içerisine diziyoruz.Sarmalarımızın üstüne çok az bir zeytin yağı döküyoruz.Parlaklık versin diye.Üzerine bir tabak kapatıp 1-1,5 Su bardağı sıcak su ilave ederek önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Sarmalarımız soğuduktan sonra ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun.

Tarif ; İlkay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder