29 Ekim 2016 Cumartesi

Unlu Börek

Unlu Börek


Malzemeler;

4 adet yufka
1/2 su bardağı zeytin yağı
125 gr. tereyağı
5-6 kaşık un

İç malzemesi
(İçini istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz, ıspanaklı, patatesli, kıymalı
nasıl arzu ederseniz yapabilirsiniz. Ben kıymalı- patatesli hazırladım.)

5 adet patates
200 gr. kıyma
1 baş kuru soğan
tuz
karabiber

Üzeri için;
1 yumurta sarısı


Yapışı;

Önce tere-yağını bir tavada eritiyoruz. Kısık ateşte eritin ki yağ yanmasın.
Eriyen ve ılıyan tereyağının içine yarım bardak zeytin yağı ekleyip karıştırıyoruz. Kenara alıyoruz.
İçi için ; soyup irice doğradığımız patatesleri tuzlu suda haşlıyoruz.
Yumuşayan patatesleri kevgirle alıp bir kaseye koyuyoruz ve patates eziciyle eziyoruz.
Bir yandan da bir tavaya biraz sıvı yağ koyup yemeklik doğranmış kuru soğanlarımızı kavuruyoruz.
Altın sarısı olan soğanlara kıymayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan kıymaya tuz
ve karabiber ilave edip ocağın altını kapıyoruz.
Kasedeki patateslerin üzerine döküp güzelce karıştırıyoruz. Tuzunu kontrol edip azsa biraz daha 
ilave ediyoruz.İçimiz hazır. İçi dörde ayırıyoruz.

Şimdi sıra börekleri yapmaya geldi. Masaya bir yufkayı yayıyoruz, üzerini fırça yardımıyla
tereyağ- zeytin yağ karışımı ile güzelce yağlıyoruz. Üzerine çay süzgeci yardımıyla un eliyoruz. Her yeri unlansın.
Yufkanın bir ucunu fazla ortaya gelmeyecek şekilde kıvırıyoruz. Kıvırdığımız yeride önce yağlayıp sonra
unluyoruz. Dörde ayırdığımız için bir parçasını alarak bu kıvırdığımız düz hatta
düzgünce yayıyoruz, rulo yapıyoruz. Ve yaptığımız bu ruloyu üç parmak genişliğinde keserek,
yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Diğer yufkalar için de aynı işlemi tekrarlıyoruz.
Tüm yufkalar bitince, artan yağın içine bir yumurta sarısını kırıp çalkalıyoruz.. Ve fırça yardımıyla
böbreklerimizin üzerine sürüyoruz. Önceden ısıttığımız 180 dereceli fırında altı üstü nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Ilıyınca servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme