23 Kasım 2014 Pazar

Cilveli Kahve ( Manisa yöresinden)

Cilveli Kahve ( Manisa yöresinden)

Cilveli kahve, Manisa’ya özgü, geçmişi Osmanlı’ya dayanan eski bir Türk kahvesidir.Osmanlı zamanında yaygın olarak yapılan bir kahve olan Cilveli Kahve’nin adı ise evlenme çağındaki genç kızların cilvesinden geliyormuş. Eski zamanlarda, görücüsü gelen genç kızların pişirdiği bir kahveymiş.
Cilveli Kahve'yi klasik Türk kahvesinden ayıran tek fark köpüğünün üzerine eklenen bademleri yani cilveleri...



Malzemeler;


  • (2 kişilik)
  • 2 tatlı kaşığı türk kahvesi
  • 4 tane küp şeker
  • 2 türk kahvesi fincanı su
  • Çifte kavrulmuş badem

Yapılşı;

Tatlı bademi akşamdan suya ıslatıp bekletin. Sabaha kadar yumuşayan bademlerin kabuklarını soyun. Kabukları soyulmuş bademleri tavada kavurun.Pembeleşmiş bademler soğuduğunda, havanda dövün. Yalnız bademleri döverken dikkat edin ne un gibi olsun ne de çok iri kalsın.Sonra bir daha kavurun. Cilveler hazır.
Sonra verilen ölçülerde kahvenizi pişirin. Tercihen bakır cezvede ve ağır ateşte.Bol köpüklü bir kahve olması şart. Fincanlara kahveleri boşaltın. Kalın köpük tabakasının üzerini cilvelerle kaplayın.Yanında lokum ve kaşıkla servis edin.

Kahvenin aroması ve lezzeti bademe, bademin ki ise kahveye geçecek , içenler de kendilerinden geçecek :) Sunumu da ayrı bir hoş ....
Afiyet olsun ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder