14 Nisan 2013 Pazar

Mercimekli Yok Yok Böreği


Yeşil mercimeğin bir çok faydası var ,1 kilo mercimek, -1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır.Bu kadar çok faydası olan bir besini öğünlerimizde daha sık kullanmaya çalışalım.Bunun içinde harika bir börek tarifi paylaşacağım sizinle ,umarım dener ve beğenirsiniz :)


Mercimekli Yok Yok Böreği



Malzemeler;

5 adet yufka
2 adet yumurta
sıvı yağ

İçi için;
1 su bardağı yeşil mercimek
2 büyük patates
1 baş kuru soğan
1 paket yemeklik kıyma(100-150 gr.kadar)
tuz 
karabiber

Yapılışı

Mercimekleri yıkayıp süzüp haşlıyoruz.Yumuşayana kadar.Patatesleri soyup ,doğrayıp haşlıyoruz.Soyup doğrdağımız için daha hızlı haşlanacaktır.Soğanımızı yemeklik doğruyoruz ve biraz sıvı yağla beraber tavaya alıyoruz.Pembeleşinceye kadar kavurup kıymamızı ilave ediyoruz.Kavurmaya devam ediyoruz.Tuzunu ve karabiberini ekliyoruz.Ocağın altını kapatıyoruz.Haşlanan mercimekleri ve patatesleri süzüyoruz.Patatesleri çatal veya eziciyle eziyoruz.Bir karıştırma kabına alıyoruz.Üzerine kavurduğumuz kıymayı,mercimekleri ilave edip karıştırıyoruz.İçimiz hazır.

Yufkaları tek tek alıp tezgag üzerine yayıyoruz.Sigara böreği gibi kesiyoruz.İki yumurtayı bir kasede çırpıyoruz.Yufkanın üzerine sıvı yağ ve yumurta sürüyoruz.Her yerine  azar azar.İçlerini kalın tarafına koyup,kenarlarını kıvırıp rulo yapıyoruz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 derecedeki fırına atıyoruz.Börekler fırında şişmanladığında çıkarıp artan yumurtamızdan fırçayla üzerlerine sürüyoruz,tekrar fırına koyuyoruz.Altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.


Afiyet Olsun.

Tarif; İlkay Şişoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder