21 Mart 2013 Perşembe

Sütlü Un Helvası

Helvanın Türk mutfağında ayrı bir yeri vardır.Tarihi çok eskilere dayanır.Pratik olmasına karşın güzel bir helva yapmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.Bizim evde hem irmik hem un helvası sık sık yapılır.Özellikle yemeklerden sonra şöyle güzel  bir helvaya kim hayır diyebilir ki? 

Sütlü Un Helvası


Malzemeler;

1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
125 gr.tereyağı
(dilerseniz yarısını tereyağı koyup birazda sıvı yağ ilave edebilirsiniz.Ben genelde öyle yapıyorum)

Yapılışı;

Tereyağını tenceremize koyup eritiyoruz.(tereyağ-sıvı yağ karısımıda olabilir)Daha sonra üzerine 1 su bardağı un koyuyoruz ve kavuruyoruz.Yalnız ocağımızın harareti çok yüksek olmamalı,orta hareretli bir ocakta altını fazla açmadan yavaş yavaş ve karıştıra karıştıra unumuzu güzelce kavuruyoruz.Rengi kahverengimsi oluncaya kadar.
Sonra ayni anda sütü ve şekeri ilave ediyoruz.(dilerseniz şerbet haline de getirebilirsiniz).Tenceremizi yan tarafa alıp içerisine blendırımızı sokuyoruz ve karıştırıyoruz iyice pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar.Blendır sayeseninde topaklanmaya mani olmuş oluyoruz ve pürüzsüz bir kıvam elde etmiş oluyoruz.Bu işlemimiz bitince tencereyi tekrar ocağa alıp karıştıra karıştıra pişiriyoruz.Un,süt ve şeker toparlanıncaya kadar.Ocağın altını kapatıp,üzerine havlu kağıt serip kapağanı kapatıyoruz.Ve demlenmeye bırakıyoruz.10-15 dakika demlendikten sonra dondurma kaşığıyla servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.

Taraif; İlkay Şişoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme