İrmik helvası yapmak hem çok kolay hem çok zordur.Yapım işlemleri açısından oldukça kolay olmasına karşın kıvamını tutturabilmek oldukça zordur.İrmik helvası yaparken bir kaç şeye dikkat etmek gerekir.Bunlardan birincisi kullanacağımız irmik çok ince olmamalıdır.Çok ince olan irmik pişince lapa gibi olur.İkincisi yağını biraz fazla koymak gerekir.Yağ koyarken biraz cömert olun ama çok da değil:)
Bu gün sizlere eşimin ve çocuklarımın çok sevdiği sultani irmik helvasının tarifini vericem.Umarım sizde severek yapar ve yersiniz:)
(4-5 Kişilik)
Malzemeler
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
1 avuç kuru üzüm
1 avuç şam fıstığı
1/2su bardağı sıvı yağ
2 kaşık tere yağı
Yapılışı
İlk önce tereyağ ve sıvı yağımızı teflon tenceremize koyarız.Tereyağımız eriyinceye kadar bekleriz.Tere yağımız eriyince içine önce irmiği atarız ,kavurmaya başlarız.Biraz pembeleşince şam fıstıklarını atar ve kavurmaya devam ederiz.
İrmik iyice kavrulunca ayrı kağlara ölçtüğümüz süt ve şekeri ayni anda irmiğe ilave eder hızlıca karıştırırız.Bu sırada saplarını ayıklayıp yıkadığımız kuru üzümleride ilave eder ,karıştırmaya devam ederiz.
İrmikler suyunu çekene kadar karıştırırız.Daha sonra tencerenin ağzına kağıt havlu sıkıştırıp 10-15 dakıka demlenmeye bırakırız.
Dinlenip kabaran irmik helvamızı dondurma kaşığı yardımıyla tabaklara koyarız.Arzuya göre üzerine tarçın serpip ikram ederiz.
Afiyet Olsun:)
Tarif ;İlkay Şişoğlu
İrmik iyice kavrulunca ayrı kağlara ölçtüğümüz süt ve şekeri ayni anda irmiğe ilave eder hızlıca karıştırırız.Bu sırada saplarını ayıklayıp yıkadığımız kuru üzümleride ilave eder ,karıştırmaya devam ederiz.
İrmikler suyunu çekene kadar karıştırırız.Daha sonra tencerenin ağzına kağıt havlu sıkıştırıp 10-15 dakıka demlenmeye bırakırız.
Dinlenip kabaran irmik helvamızı dondurma kaşığı yardımıyla tabaklara koyarız.Arzuya göre üzerine tarçın serpip ikram ederiz.
Afiyet Olsun:)
Tarif ;İlkay Şişoğlu
olsada yesek dermişim :)
YanıtlaSil