5 Mart 2013 Salı

Kereviz Dolması



Bizim evde çok pişiremesem de çok severim kereviz dolmasını.Eşim kerevizi hiç sevmez o yüzden sık sık pişiremiyorum.Ama bu gibi durumlarda annem yetişiyor imdadıma.Annemde pişiriyorum ve yiyorum:)
Kereviz A,B,C vitaminleri başta olmak üzere,fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum minarellerini içerir.Besin değeri ve faydası bakımından Allah'ın bir lütfu olan bu bitki pek çok hastalığa iyi gelir.O yüzden sofralarımızdan hiç eksik etmemeye çalışalım.


KEREVİZ DOLMASI
(Zeytinyağlı Kereviz)

Malzemeler;

4 kereviz
3 havuç
1 su bardağı dondurulmuş bezelye
3 patates(orta boy)
3 soğan
3 diş sarmısak
1/2 demet dere otu
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 limon suyu
1 su bardağı sıcak su
tuz

Yapılışı;

Kerevizi soyup ortadan ikiye kesip,içlerini oyalım.Kararmasını önlemek için limonlu suda bekletelim.Havuçları soyup jülyen doğrayalım( isterseniz küpde doğraya bilirsiniz ben bu sefer farklı olsun dedim).Patatesleri soyup jülyen doğrayalım.Patates ve havuçları da limonlu suya ilave edelim.Soğanları soyup yemeklik doğrayalım.Sarmısakları soyup rendeleyelim.Bezelyelerimizi de kaynayan suya atıp,5 dk haşlayıp süzelim.Tavada 3 kaşık yağı ısıtıp soğan  ve sarmısağı soteleyelim.Havuç,patates ve bezelyeleri ekleyip 5 dakika daha kavuralım.Kerevizleri süzüp tenceremize yerleştirelim.Yaptığımız karışımdan içlerine yerleştirelim.Kalan yağı üzerlerine gezdirip tuz,şeker ve 1 çorba kaşığı limon suyunu ekliyelim.Sıcak suyu döküp tencerenin kapağını kapatalım ve sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.Piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine dereotu serpelim ve soğuyunca servis edelim.Buzdolabında bekletirseniz çok daha lezzetlenecektir.

Afiyet Olsun.

Tarif; Serpil Ak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme