23 Mart 2013 Cumartesi

Etli Yaprak Sarması (Kıymalı)


Etli Yaprak Sarması (Kıymalı)



Malzemeler;

250 gr. salamura yaprak
(Taze veya buzluğa atılmışta olabilir)
250-300 gr. kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
2 diş sarımsak
2 adet kuru soğan
1 kaşık biber salçası
2 domates( rende)
bol kuru nane
karabiber
pulbiber
zeytin yağı 

Üzeri için;

Yoğurt
sarımsak
biber salçası
tereyağı 


Yapılışı;

İlk önce yapraklarımızı haşlıyoruz.Kaynayan suya yapraklarımızı atıp yumuşayınca çıkarıyoruz ve kenara alıyoruz.Daha sonra içimizi hazırlıyoruz.Bunun için soğan ve sarımsakları rondoluyoruz veya rendeliyoruz.Maydanoz ve dere otumuzu kıyıyoruz.Domatesimizi rendeliyoruz.Kıymamızı bir kaseye alıp üzerine soğan,sarımsak,domates,maydanoz,dereotu,salça,nane,karabiber,pul biber,yıkanmış pirinç ve 1 çorba kaşığı zeytin yağı atıp karıştırıyoruz. Eğer yaprağınız salamuraysa tuz atmayın .Değilse arzu ettiğiniz miktar tuzda ilave edin.
Daha sonra asağıda verdiğim şekilde yapraklarınızı tek tek sarıp bir tabağa koyun.



Bütün iç malzememiz bitene kadar sarmaya devam ediyoruz.Daha sonra tenceremizin altına artan sarma yapraklarından koyup üzerine kalın yapraklılar asağıya ,ince yapraklılar yukarı gelecek şekilde diziyoruz.Sarmalarımızın parlaması için biraz zeytin yağı gezdiriyoruz.Üzerlerini örtecek kadar su koyup ,üzerine bir tabak kapatıp,tenceremizin kapağnı kapatarak ocağımızın altını yakıyoruz.Suyu  kaynayana kadar yüksek ateste suyu kaynakdıktan sonra ise kısık ateşte pişiriyoruz.Pirinçler ve yaparaklar yumuşayana kadar.


Daha sonra sarmısaklı yoğurt hazırlıyoruz.Bir tavanın içerisine de tereyağ atıp salça ve çok az su ile sos yapıyoruz.

Servis tabağına aldığımız sarmalarımızın üzerine önce sarımsaklı yoğurt daha sonrada sosumuzdan döküp servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.

Tarif; İlkay ŞİŞOĞLU

2 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız ellerinize sağlık sarmanın güzel olması için yaprağın kalitesinin çok önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Kaliteli narin ince ve damarsız Tokat yaprağını www.tazeyaprak.com adresinden satın alabilirsiniz.

    YanıtlaSil