19 Mart 2013 Salı

El Açkısı Tadında Börek

Bu börek hazır yufkadan yapılmasına rağmen aynı el açkısı  tadında oluyor.Hemen yapıp pişirebileceğiniz gibi sardıktan sonra buzluğa da atabilirsiniz.Ben genelde yapıp buzluğuma atarım.Her daim buzluğum da bu börek vardır.Aniden bir misafir geldiğinde hemen buzluktan indirip pişiriyorum.Sizlere de tavsiye ederim.Yalnız size küçük bir tavsiye buzluğa atarken bir saklama kabının içerisine sıralayın ve her sıranın arasına alüminyum folyo koyun.Böylece böreklerinizin birbirine yapışmasına engel olabilirsiniz.


El Açkısı Tadında Börek


Malzemeler;

1 kg yufka
1/2 kg ıspanak
250 gr. lor
zeytin yağı
un
1 adet soğan

Yapılışı;

İlk önce ıspanaklarımızı bol su da 3-4 defa yıkayıp topraklarından arındırıyoruz.Daha sonra yıkadığımız ıspanakaları doğruyoruz.Soğanımızı yemeklik doğrayıp çok az zeytin yağında kavuruyoruz.Kavurduğumuz soğanlara ıspanaklarımızı ekliyoruz.Bir iki de onları çeviriyoruz.Çok kavurmayalım o zaman çok su çıkarır.Karabiber ekliyoruz.Ve hafif öldürdüğümüz ıspanakaları bir tabağın içerisine alıyoruz.Soğutuyoruz.İçerisine lor peynirimizi ve biraz tuz ilave ediyoruz.1 kaşık ta un ekliyoruz böylece içinin ıslaklığını alıyoruz.İşte böreğimizin iç malzemesi hazır.
Gelelim yapılışına; Yufkalardan bir tanesini masamızın üzerine açıyoruz.Üzerine fırça veya kaşık yardımıyla zeytin yağı sürüyoruz.(Her yerine ).Bol bol değil ama az az.Daha sonra yağ sürdüğümüz yufkanın üzerine un eliyoruz .(her yerine)

Daha sonra şemadaki 3. şekil gibi kenarlarını kıvırıyoruz.Bu kıvırdığımız kenarların da üzerlerine zeytin yağı sürüp un serpiştiriyoruz. Ve şema 4 deki gibi kenarına içini koyup rulo yapıyoruz.Yapmış olduğmuz rulodan 3 parmak kalığında verevine dilimler kesiyoruz hemen pişireceksek yağlı kağıt sermiş olduğumuz tepsiye diziyoruz.Yok hayır buzluğu atacağım diyorsanız saklama kabına yerleştiriyoruz.Her sıranın arasına alüminyum folyo koymayı unutmuyoruz.Pişirirken üzerlerine yumurta sürüp 200 dereceli fırında pişiriyoruz.

Afiyet Olsun.


Tarif;İlkay ŞİŞOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme