Bulama Çorbası (Yozgat)
Yozgat yöresine ait ,güzel ve besleyici bir çorba tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Yayla Çorbasına çok benziyor ,bunun içerisine pirinç yerine yarma (buğday) var ve bir de nohut konuluyor.Arkadaşım Özlem, bu çorbanın kışın sıcak sıcak içildiği gibi yazın soğuk olarak da içilebileceğini söylüyor.
Malzemeler;
3 bardak süzme yoğurt
1 Su bardağı Nohut (haşlanmış)
1 Su bardağı Yarma (haşlanmış)
1 çay bardağı Un
1 Yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı Tereyağı
1 yemek kaşığı Nane
Yapılışı;
3 bardak süzme yoğurdun içine 1 yumurta kırılır,bir çay bardağı sıvı yağ ,bir çay bardağı un eklenerek blendır yardımıyla iyice karıştırılır.
Üzerine 3 litre su ilave edilir.Önceden haşladığımız nohut ve
yarma (bugday) da eklenerek büyük bir tencerede orta hararetli ateşte kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir .(ama hiç bırakmadan karıştıracaksınız yoksa kesilir.)
Kaynadıktan sonra ayrı bir tavada
kuru nane ,2 yemek kaşığı tereyağı ile hafif yakılır.Sonra yaptığımız çorbanın içerisine yavaş yavaş dökülür.
Çorba içilecek kıvama gelinceye kadar yani ılınıncaya kadar ara ara karıştırılmaya devam edilir.Bunu yapmazsanız
çorbanız kesilebilir.
Afiyet olsun...
Tarif ; Ahsen Özlem Yılmaz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder