Başamel Soslu Bezelyeli Fırında Tavuk
(Kare borcama)
(8-9) Kişilik
Malzemeler;
1,5 paket tavuk göğüs
2 su bardağı bezelye
2 tane havuç
2 tane orta boy havuç
2 tane orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
2-3 adet çarliston biber
1 çorba kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
Tuz,pul biber,kara biber,kekik
Başamel sosu için;
4 su bardağı süt
4 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber
Yapılışı;
Eğer kalabalık değilseniz verdiğim ölçülerin yarısını
kullanarak yemeğimizi hazırlayabilirsiniz.O zaman daha küçük bir borcam veya fırın kabı kullanmayı unutmayın.
İlk önce 2 su bardağı dondurulmuş veya taze bezelyeyi
düdüklü tencereye koyuyoruz.Üzerine 2 adet soyup,iri küpler halinde
doğradığımız havuçları ilave edip,biraz tuz ve su koyup haşlıyoruz.Düdüğü
çıktıktan sonra 20 dakika haşlamanız yeterli olacaktır.
Tavuk göğüslerini çok küçük olmamak koşuluyla küp küp
doğruyoruz.Soğanları ve sarımsakları da yemeklik doğruyoruz.Teflon tenceremize
sıvı yağ kuyup soğanlarımızı atıp altın sarısı olana kadar öldürüyoruz daha
sonra sarımsakları ve tavuk etimizi atıp kavurmaya devam ediyoruz.Daha sonra
içerisine doğramış olduğumuz biberleri ekliyoruz ve kavurmaya devam
ediyoruz.Biberler yumuşayıp pişince ,1 kaşık salçayı ekliyoruz ve kavurmaya
devam ediyoruz.En son baharat ve tuz ilavesi yaparak biraz daha pişirdikten
sonra ocağımızın altını kapatıyoruz.
2 adet patatesimizi soyup,çok büyük olmayacak küpller
halinde doğruyoruz.Biraz yağ koyduğumuz tavada patatesleri
kavuruyoruz.Patatesler yumuşayıp kızarınca ocaktan alıyoruz.
Başamel sosumuzu hazırlamaya geçiyoruz;
Bunun için tencremize tereyağımızı alıyoruz.Eriyince
içerisine unumuzu ilave edip kavurmaya başlıyoruz.Un kokusu çıkıp ,altın sarısı
olunca,sütü ilave edip hızlıca karıştırmaya devam ediyoruz.İsterseniz bu
aşamada çubuk blendırınızdan yardım alabilirsiniz.Hiç topak kalmıyacak şekilde
olmalı.Tuz ve karabiber ilavesi
yapıyoruz.Sosumuz kaynayıp muhallebi kıvamına gelince altını kapatıyoruz.
Kare borcama önce tavukları döküyoruz.Üzerine haşlayıp
süzdüğümüz bezelye ve havuç karışımını ,onun üzerine kavurduğumuz patatesleri
ve onun üzerine başemel sosun yarısını döküp kaşıkla güzelce
karıştırıyoruz.Tavuk,sebzeler ve başemel sosun bir birine iyice
karıştırıyoruz.Üzerini düzeltip,kalan başemel sosumuzu döküyoruz.
200 dereceli fırında başemel sos kızarana kadar
pişiriyoruz.Başemel sos kızarınca ,üzerine bolca kaşar peyniri rendesi döküp tekrar fırına veriyoruz.Ve kaşar
peynirler eriyip kızarınca fırınımızı kapatıyoruz.
Dilimleyip sıcak olarak pirinç pilavı ile birlikte servis
ediyoruz.
Afiyet Olsun.
Tarif;İlkay
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder