17 Temmuz 2013 Çarşamba

Kara Lahana Sarması (Kıymalı)


Kara Lahana Sarması 
(Kıymalı)


Malzemeler;

2 bağ kara lahana
350-400 gr. kıyma
3 baş kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet domates
1 demet maydanoz
tuz
karabiber
nane
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı;

Soğanları rondalıyoruz veya rendeliyoruz.Derince bir kasenin içerisine,kıymayı,rendelenmiş soğanları,ince kıyılmış maydanozu ,rendelenmiş domatesleri,yıkanmış süzülmüş pirinci,salçaları tuzu ,baharatları ve sıvı yağı koyarak güzelce karıştırıyoruz.


Kara lahana yapraklarını yıkayıp,tuzlu suda haşlıyoruz.Yaprakların çok fazla haşlanıp dağılmamasına dikkat edin.Haşladığımız yaprakları soğumaya bırakıyoruz.Soğuyan yapraklardan alıp tezgaha veya tabaga yayıyoruz .Yaprağımız küçükse hiç kesmeden sarıyoruz.Ancak yaprağımız büyükse ikiye ve hatta üçe böle biliriz.Kara lahanayı sararken ortasındaki damarada dikkat etmeniz gerekir.Eğer damar sertse mutlaka çıkarmalısınız.Hazırlamış olduğumuz içten bir miktar alıp yaprağın üzereni yerleştirerek,yaprak sarması yapar gibi sarıyoruz.Bütün yapraklar bitinceye kadar ayni işlemi tekrarlıyoruz.

Yırtık veya parçalanmış yaprakları,kestiğimiz damarları tenceremizin altına koyuyoruz.Üzerine sarmalarımızı düzgünce diziyoruz.Dizme işlemi bitince parlak olsunlar diye biraz sıvı yağ gezdiriyoruz.
Bir tencerede su kaynatıp,içerisine tuz atıyoruz.Ve bu tuzlu sudan sarmalarımıza ilave ediyoruz,sarmaların hizasını geçmeyecek şekilde.Tenceremizin ağzına bir tabak kapatıp,önce harlı ateşte sonra kısık ateşte sarmalarımızı pişmeye bırakıyoruz.

Afiyet Olsun.

Tarif;İlkay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder